Te zien t/m 31 augustus 2025 – Museum MORE, Gorssel
Deze presentatie draait om de mens in al zijn vormen: van alledaagse passanten tot universele (arche)types. Hans Bosman (1958-2012) en Loes Enklaar (1950-2017) richtten zich op de essentie van emoties, menselijkheid en verbondenheid. In hun portretten, vaak tegen een effen achtergrond, zochten ze niet naar gelijkenis, maar naar het universele. Door persoonlijke kenmerken weg te laten, creëerden ze een zekere ambiguïteit en legden ze de nadruk op wat ons als mensen verbindt. Museum MORE toont nu een selectie van acht werken, vier van Enklaar en vier van Bosman.
KLEURGEBRUIK
Bosman en Enklaar deelden niet alleen hun focus op de mens, maar ook hun kleurgebruik. Koele grijs- en blauwtinten domineren hun werk, met vooral bij Enklaar soms een fel kleuraccent. Hun diffuse schilderstijl doet denken aan een waas, alsof de figuren door mat glas worden bekeken. Opvallend is ook hun regelmatige gebruik van langwerpige doeken.
OVER ENKLAAR EN BOSMAN
Voordat ze op 42-jarige leeftijd haar loopbaan als kunstenaar aan de Arnhemse Academie voor Beeldende Kunsten startte, was Loes Enklaar danser en dansdocent. Na een blessure die haar danscarrière vroegtijdig beëindigde, besloot Enklaar haar passie voor kunst, die ze al vanaf haar jeugd koesterde, na te volgen. Ze schoolde zich om tot eerstegraads docent tekenen en ging lesgeven aan de Volksuniversiteit van Arnhem. Uiteindelijk koos ze ervoor haar docentschap op te geven en zich volledig te richten op haar eigen artistieke werk, wat ze tot haar overlijden bleef doen. Werk van Enklaar bevindt zich sinds vorig jaar in de collectie van Museum MORE.
Hans Bosman zat al vanaf kinds af aan de eettafel te tekenen. Ondanks het ontbreken van een vooropleiding werd hij direct toegelaten tot de kunstacademie (AKI) in Enschede. Daarna werd hij uitgenodigd voor de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam, waar hij zijn opleiding twee jaar later afrondde. Door zijn strikte werkdiscipline en doorzettingsvermogen om zich te blijven ontwikkelen viel Bosman op bij het publiek en begon hij van zijn kunst te kunnen leven. Zijn werk bevindt zich in de collecties van Museum de Fundatie, ABN Amro, Gemeente Weesp (tegenwoordig Amsterdam) en Gemeente Deventer.
Enklaar en Bosman ontmoetten elkaar in 2001, waarna ze tot het einde van hun leven in Deventer woonden en werkten.