Peter ten Lohuis wint Van Reekum Cultuurprijs 2021

Kunstprijzen

In een livestream op het YouTube kanaal van CODA maakte Aalex Jansen van de Van Reekum Stichting de winnaar bekend van de 2-jaarlijkse Van Reekum Cultuurprijs. Dit werd de Apeldoorner Peter ten Lohuis.

Uit de 74 ingezonden werken zijn, na intensief beraad door de vakjury, bestaande uit Piet Hazelebach van de Van Reekum Stichting, Carin Reinders van het CODA Museum en Marije Vermeulen winnaar van de vorige editie, 3 werken genomineerd. De genomineerden waren Peter ten Lohuis, Gerda Dapper en Wouter Bloemendal. Zij hebben in een plan neergelegd hoe ze de prijs, een bedrag van 10.000 euro denken te besteden aan de ontwikkeling van hun kunstenaarschap.

Unaniem

De jury is op basis van deze plannen en rekening houdend met kwaliteit van de werken, daarbij lettend op vakmanschap, verbeelding, oorspronkelijkheid en zeggingskracht unaniem tot het oordeel gekomen om de Van Reekum Cultuurprijs 2021 toe te kennen aan Peter Ten Lohuis.

In deze uitzending gaf Marije Vermeulen nog een terugblik op haar eigen ervaringen als prijswinnaar. Veel van haar plannen heeft ze, ondanks de beperkingen van corona, in de afgelopen periode weten te realiseren. Ze kijkt terug op een vruchtbare periode.

Publieksprijs

Naast de Van Reekum Cultuurprijs reikte Carin Reinders de Publieksprijs uit. In totaal werden er ruim 1600 stemmen uitgebracht. Het werd snel duidelijk dat 2 werken favoriet waren bij het publiek. Met 269 stemmen is Wouter Bloemendal een overtuigende winnaar en was Gerda Dapper met 184 stemmen een duidelijke tweede. Hopend op betere tijden beëindigde Carin de livestream.

Bron: Apeldoorndirect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *