‘Brieflezend meisje’ van Vermeer radicaal gerestaureerd: Cupido komt tevoorschijn

Restauraties

In Dresden wordt vandaag het gerestaureerde schilderij Brieflezend meisje bij het venster van Johannes Vermeer (1632-1675) aan het publiek getoond. Vier jaar na het begin van de restauratie is de overgeschilderde Cupido op de muur achter het meisje volledig te zien. Ook de kleuren zijn nu helderder.

Dat de god van de liefde onder een laag verf was verdwenen, was al sinds 1979 bekend, toen van het doek een röntgenopname werd gemaakt. Bij de restauratie ontdekte het museum dat Vermeer Cupido niet zelf heeft overschilderd; de verflaag is na zijn dood aangebracht. Daarom werd ervoor gekozen het schilderij radicaal aan te pakken.

De verflaag was nog geen millimeter dik. Hij is onder een microscoop met uiterst klein mesje voorzichtig verwijderd. Heel langzaam kwamen de god, de boog, de pijlen en twee maskers tevoorschijn. Hij symboliseert dat trouw en eerlijkheid het kenmerk van ware liefde zijn, zegt museumdirecteur Stephan Koja.

Hollandse meesters

Het Brieflezend meisje bij het venster is eigendom van zijn museum. De gerestaureerde versie is de grote trekpleister van de Vermeer-tentoonstellingdie hier tot 2 januari te zien is. Hij hangt daar te midden van negen andere Vermeers en 48 andere Hollandse meesters.

Premier Rutte en bondskanselier Merkel openen de tentoonstelling. Het is vermoedelijk de laatste keer dat Rutte Merkel in de functie van Duitse regeringsleider ontmoet. Zondag 26 september zijn er Bondsdagverkiezingen. Merkel is geen kandidaat en stapt uit de politiek.

Source: NOS.NL & GEMÄLDEGALERIE ALTE MEISTER, STAATLICHE KUNSTSAMMLUNGEN DRESDEN, FOTO: WOLFGANG KREISCHE