Hommage aan Sam Francis

Exposities museumnieuws

Museum Jan – Amstelveen – 03-02-2023 / 21-05-2023

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Sam Francis (1923-1994) brengt Museum JAN een eerbetoon aan deze Amerikaanse schilder. In de tentoonstelling Hommage aan Sam Francis, te zien van 3 februari t/m 21 mei 2023, wordt een selectie van Francis’ werk uit eigen collectie, aangevuld met bijzondere bruiklenen van kunstverzamelaar en Francis-liefhebber Nico Delaive. Francis wordt vaak geassocieerd met het abstract expressionisme, een na-oorlogse Amerikaanse schilderstroming, maar ontwikkelde een heel eigen stijl na zijn kennismaking met Europese en oosterse (moderne) kunst. Francis werd bekend om zijn schilderijen met expressieve kleuren in een ‘gecontroleerde chaos’ van vlekken, druppels, lijnen en streken.

Sam Francis (1923-1994, Californië, VS)

Sam Francis begon met tekenen en schilderen als therapeutische bezigheid: na een ongeluk bleek hij bottuberculose te hebben waardoor hij jarenlang op bed moest liggen. Hij kreeg privé-lessen van David Park (1911-1960), docent aan de California School of Fine Arts en zelf ook kunstenaar. Park liet Francis kennismaken met het werk van onder anderen abstract expressionisten als Jackson Pollock (1912-1956), Mark Rothko (1903-1970) en Clyfford Still (1904-1980). In 1950 studeerde Francis af aan de kunstacademie en vertrok naar Parijs om Europese kunst te zien. Daar werd Francis’ interesse in licht en kleur gestimuleerd door de impressionistische werken van bijvoorbeeld Monet. Hij experimenteerde met verschillende stijlen en liet zich ook inspireren door Chinese en Japanse kunst. Uiteindelijk ontwikkelde hij een eigen expressionistische stijl met gedruppelde, organische vormen en een focus op licht en kleur. Wereldwijd was zijn werk te zien. 

100 jaar Sam Francis | 80 jaar Jan Verschoor

Verzamelaar en oprichter van Museum JAN, Jan van der Togt (1905-1995), was een groot bewonderaar van de kleurrijke doeken van Sam Francis. Hij brach één van Europa’s grootste Francis-verzamelingen bijeen. Hij combineerde deze schilderijen graag met zijn collectie glaskunst waarin hij een soortgelijk spel van licht, kleur en transparantie herkende.

Naast het werk van Francis worden in de tentoonstellingsruimte beelden getoond van de hand van kunstenaar en medeoprichter van dit museum, Jan Verschoor (1943), die dit jaar zijn tachtigste geboortejaar viert. Zijn sierlijke sculpturen gaan een dialoog aan met de explosieve en overweldigende schilderijen van Francis. 

Museum JAN – 50 Dorpsstraat – Amstelveen, NH – 1182 JE

Kunst geïnspireerd door Sam Francis

Nederlandse kunstenaar: Stefan Koopman