Rembrandts kleinste schilderij uitgepakt in de Hermitage Amsterdam

Exposities museumnieuws

Nu te zien tot en met 27 augustus 2023 | Hermitage Amsterdam

Maandag 30 januari jl. is het eerste topstuk van de nieuwe tentoonstelling Rembrandt & tijdgenoten, historiestukken uit The Leiden Collection uitgepakt aan de Amstel. Het werk Buste van een bebaarde oude man (1633, olie op papier, 10.6 x 7,2 cm) is ook het kleinst bekende schilderij ooit gemaakt door Rembrandt van Rijn (1606-1669). Het is als “cadeau” speciaal voor het Nederlandse publiek toegevoegd door Thomas S. Kaplan, eigenaar van deze privécollectie uit New York. De overige 34 werken van Nederlandse bodem zijn stuk voor stuk topstukken in het genre van de historieschilderkunst. Het genre waarin je als schilder in de 17de eeuw je meesterschap kon bewijzen. Deze Hollandse meesters zijn nu even terug in Nederland. Te zien vanaf aanstaande zaterdag 4 februari tot en met zondag 27 augustus.

Rembrandt

De Hermitage opent haar deuren voor de unieke privéverzameling uit New York, The Leiden Collection. Een collectie genoemd naar de naam van Rembrandts geboortestad Leiden. Zowel in deze verzameling als in de tentoonstelling is Rembrandt de hoofdpersoon. Van Rembrandt wordt vaak gezegd dat hij historieschilderkunst essentieel vond voor het meesterschap van een schilder.

Juist in dit genre kan een meester laten zien dat hij excelleert in detaillering, stofuitdrukking, compositie, kleurgebruik en nog veel meer. Historiestukken waren in de 17de eeuw moralistische levenslessen waar goden, helden of Bijbelse personages in figureren. Er is gekozen voor een modern tentoonstellingsontwerp van de hand van ontwerper Carlo Wijnands. Hij liet zich inspireren door de composities in de werken en creëerde zo een landschap.

& tijdgenoten

De Rembrandts worden vergezeld door zijn tijdgenoten. Leermeester Pieter Lastman (1583-1633), leerlingen Ferdinand Bol (1616-1680) en Arent de Gelder (1645-1727), worden afgewisseld met schilders bekend van hun genrewerken zoals Jan Steen (1626-1679), Caspar Netscher (1639-1684) en Godefridus Schalcken (1643-1706). Carel Fabritius (1622-1654) is een ander hoogtepunt. Van deze grote schilder zijn slechts dertien werken bekend. De tentoonstelling toont Hagar en de Engel (ca. 1645).

The Leiden Collection

The Leiden Collection, in 2003 opgericht door de Amerikaanse verzamelaars Dr. Thomas S. Kaplan en zijn vrouw Daphne Recanati Kaplan, omvat ongeveer 250 schilderijen en tekeningen en vertegenwoordigt een van de grootste en belangrijkste verzamelingen van 17e-eeuwse Nederlandse schilderijen in particuliere handen. De Collectie is genoemd naar Rembrandts geboortestad ter ere van de transcendentie van de meester en richt zich op de werken van Rembrandt en zijn volgelingen, en belicht de persoonlijkheden en thema’s die de 17e eeuw gedurende vijf generaties vorm gaven. In 2017 startten Dr. Thomas S. Kaplan en Daphne Recanati Kaplan een wereldtournee met de werken van Rembrandt en tijdgenoten om verbanden te leggen tussen culturen en de gemeenschappelijke waarden van de mensheid te versterken. Begonnen in Parijs in het Louvre, reisden de schilderijen vervolgens naar Beijing, Shanghai, Moskou, Sint-Petersburg en Abu Dhabi. De tentoonstelling van 2023 in Amsterdam zal uniek zijn door de bijzondere aandacht voor de historieschilderkunst – het meest prestigieuze en krachtigste genre in de 17e-eeuwse schilderkunst.

Bezoek de hermitage, reserveer hier uw tickets