Marjanka Jonkers sluit zich aan bij Modern Dutch Art

Galeries Kunstenaarsnieuws

De schilderijen van Marjanka Jonkers zijn sinds vandaag beschikbaar bij de online galerie ModernDutchArt.com

Marjanka Jonkers (Den Haag, 1975) studeerde, na de Modeacademie Montaigne (AMFI), af aan de Universiteit van Amsterdam in Kunstgeschiedenis en Archeologie.

Zij woont in Bergen (nh), een kunstenaarsdorp aan de Nederlandse kust. In deze omgeving is het dagelijkse leven met de natuur een grote inspiratiebron voor haar werk.

Marjanka maakt voornamelijk schilderijen in mixed media van gemanipuleerde stoffen, diverse verfsoorten; olie, acryl, alkyd, epoxy hars en poederpigmenten.

Zij werkt vanuit haar gevoel, maar heeft zichzelf grenzen opgelegd waarbinnen ze vrij kan zijn om te werken. In haar werk gaat ze een samenwerking aan met de invloeden van de natuur. Zij laat materialen zoals stof door de natuur manipuleren en werkt daarop verder; door roest, door poederpigmenten van steen en aarde, verweerd door regen en water, door de zon uitgebleekt of door de zon geprint. De stoffen worden in verschillende landen, waaronder Nederland en Italië, bewerkt, waardoor de kracht van de natuur verschillende resultaten oplevert.

Het creatieve proces houdt balans tussen het onvoorspelbare wat de natuur geeft en de menselijke, bewuste, precieze keuzes die daarop volgen; 

Soms fascineert de overvloed van een bloemenzee, soms de afwezigheid door droogte of kou. De zee en de getijden, zonsondergangen, watervallen. 

De markeringen, de resten, sedimenten en herinneringen van tijd. Plekken, ruimtes, maar ook bijzondere ontmoetingen, die een bepaalde vorm van geluk teweegbrengen, waardoor alles samenkomt in gedachten en beeld.

Een werk is voor Marjanka geslaagd, wanneer alle elementen van gevoel, beleving, ervaring en waarneming er in zitten en de materialen op een interessante manier samenkomen in een evenwichtige compositie. Wanneer de kijker dit ook kan ervaren, is de cirkel van het proces rond. 

Marjanka exposeert zowel in groeps- als solo exposities in openbare ruimtes en haar werk wordt aangekocht voor privé collecties.

Bekijk haar schilderijen op ModernDutchArt.com