Banksy’s Game Changer verkocht voor € 19.422.522

Veilingnieuws

Banksy’s Game Changer werd verkocht voor £ 16.758.000 / $ 23.176.314 / € 19.422.522 bij Christie’s op 23 maart 2021, tijdens de 20th Century Art Evening Sale. De opbrengst van de verkoop van het kunstwerk zal worden gebruikt om gezondheidsorganisaties en liefdadigheidsinstellingen in het VK te ondersteunen die de zorg en behandeling van de NHS verbeteren. Christie’s zal een aanzienlijk deel van de koperspremie aan deze goede doelen schenken.

Op 6 mei 2020, tijdens de eerste golf van de wereldwijde COVID-19-pandemie, verscheen een schilderij van Banksy in het University Hospital Southampton. Het geschenk van Banksy aan het ziekenhuis was altijd bedoeld om te worden verkocht. Via Southampton Hospitals Charity zal de opbrengst van de verkoop worden gebruikt om welzijnsprojecten voor personeel en patiënten te financieren, en gedistribueerd naar een bredere gemeenschap van zorgaanbieders, zowel binnen de NHS als de liefdadigheidssector. In het ziekenhuis blijft een reproductie te zien voor toekomstige patiënten, bezoekers en personeel. Game Changer verscheen in een tijd waarin landen over de hele wereld hun frontliniewerkers vanaf hun drempel applaudisseerden tijdens de eerste wereldwijde lockdown, en regenbogen schilderden ter ondersteuning, en Game Changer sprak rechtstreeks tot de internationale tijdgeest.

Katharine Arnold, Co-Head, Post-War and Contemporary Art, Europe, Christie’s: “Het was een groot voorrecht om aan de verkoop van Game Changer te mogen werken. Op een dag van nationale bezinning, een jaar geleden sinds de eerste sluiting in Groot-Brittannië en met zoveel levens verloren over de hele wereld, voelt het erg zinvol om £ 16.758.000 / $ 23.176.314 / € 19.422.522 te hebben ingezameld. De opbrengst van de verkoop van het kunstwerk zal worden gebruikt om gezondheidsorganisaties en liefdadigheidsinstellingen in het VK te ondersteunen die de zorg en behandeling van de NHS verbeteren. Banksy is een buitengewone kunstenaar die een constante barometer is van het landelijke sentiment. Met de perfecte afbeelding van een kleine jongen die met zijn superheldenpop speelt; als verpleegster van het internationale Rode Kruis legde hij perfect de essentie van dit moment in de tijd vast. Nu we onze aandacht hebben gericht op onze families en degenen van wie we houden, betuigen we onze dank aan de mensen die in de frontlinie blijven vechten tegen COVID 19. “

David French, Interim Chief Executive Officer van University Hospital Southampton: “Dit ongelooflijke geschenk zal van onschatbare waarde zijn om ons te helpen ons te concentreren op het bevorderen en beschermen van het welzijn van ons personeel terwijl ze genezen en herstellen van het afgelopen jaar. Als een liefdadigheidsgeschenk zorgt het ervoor dat onze medewerkers inspraak hebben in de manier waarop geld wordt besteed aan hen, onze patiënten en onze gemeenschap, en het is een fantastische manier om hen te bedanken en te belonen voor de offers die ze hebben gebracht.

De Trust maakt deel uit van een veel bredere gemeenschap van zorgaanbieders, zowel binnen de NHS als de liefdadigheidssector, en het heeft een collectieve inspanning vereist om de meest kwetsbaren en onwelden binnen onze gemeenschap het afgelopen jaar te beheren en te ondersteunen. De lessen die we tijdens de pandemie hebben geleerd, zullen ongetwijfeld een fundamentele verschuiving betekenen naar meer op samenwerking gerichte manieren van werken in de toekomst en we zijn verheugd dat de opbrengst van de veiling van Game Changer ook ten goede zal komen aan het werk van onze bredere partners en ons allemaal helpen om een ​​meer geïntegreerd en verbeterd zorgsysteem voor patiënten te bieden. “

In heldere, lineaire details toont Game Changer, die met de hand is beschilderd, een jonge jongen die speelt met een selectie superheldenpoppen. Op het schilderij liggen Batman en Spiderman weggegooid in een bak; in plaats daarvan grijpt het kind een nieuw idool vast. Een gemaskerde verpleegster, gekleed in het internationale uniform van het Rode Kruis, schiet te hulp, haar cape wapperende en uitgestrekte arm naar de hemel. Bij de eerste onthulling ging de foto vergezeld van een briefje: ‘Bedankt voor alles wat je doet. Ik hoop dat dit de plek een beetje opfleurt, ook al is het maar zwart en wit. ‘

Geladen met de expressieve details van een kinderboekillustratie, is het een beeld van stille ontroering. De compositie is zwart-wit, afgezien van het rode kruis dat oplicht vanuit het verpleegstersuniform. Het legt een moment van onbestudeerde onschuld vast en registreert het spel van licht en schaduw over het gezicht, het haar en de kleding van de jongen. Hij lijkt naar een helderdere dageraad te kijken, veilig in de wetenschap dat er echte superhelden onder ons lopen.

In een tijd van snelle en onstabiele veranderingen biedt Game Changer uiteindelijk een beeld van hoop. Oneerbiedigheid, parodie en oproepen tot wapens zijn afwezig: in plaats daarvan is het een persoonlijk eerbetoon aan degenen die het tij van de pandemie blijven keren. Zijn stijl is er een van nostalgische puurheid, maar zijn boodschap kijkt duidelijk naar de toekomst. Als kunstwerk zal het echter voor altijd een symbool van zijn tijd blijven: een herinnering aan de echte gamechangers van de wereld en aan het essentiële werk dat ze uitvoeren.

Bron: Christie’s / Bansky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *