Hokusai ‘Great Wave’ print wordt verkocht voor $ 1,6 miljoen bij Christie’s en vestigt record

Veilingnieuws

Dinsdag leverde een veiling van Japanse en Koreaanse kunst tijdens Christie’s Asia week-verkoop in New York een totaal van $ 9,7 miljoen op, verdeeld over 187 kavels. De verkoop realiseerde een doorverkooppercentage van 85 procent en vestigde twee wereldrecords voor Japanse meesters.

De houtsnede van Katsushika Hokusai Under the Well of the Great Wave bij Kanagawa, gemaakt rond 1831, werd verkocht voor $ 1,6 miljoen met koperspremie, 10 keer de lage schatting van $ 150.000. Het tafereel, dat de kenmerkende afbeelding van de Japanse schilder is, toont schippers die naar Tokio reizen en die geconfronteerd worden met ruw water, met de berg Fuji op de achtergrond zichtbaar.

De golfafdrukken van Hokusai, begonnen in het begin van de 19e eeuw, zijn zijn beroemdste werken. Ze werden halverwege de 19e eeuw op de Europese markt geïntroduceerd. Tegen de tijd dat deze prent werd geproduceerd, was de kunstenaar in de 70 en had hij financiële nood.

Het vorige record voor Hokusai werd gevestigd in 2002, toen een boek met houtsneden met uitzicht op de berg Fuji in Sotheby’s Parijs werd verkocht voor $ 1,47 miljoen. De nalatenschap van de Franse kunsthandelaar Huguette Berès had het boek verkocht.

Een 18e-eeuwse hangende scroll van Ito Jakuchu getiteld Pair of Cranes and the Rising Sun, werd ook verkocht voor $ 1,6 miljoen, vijf keer de lage schatting van $ 300.000. De twee witte kraanvogels zijn emblemen van het nieuwe jaar en symbolen van onsterfelijkheid in Oost-Azië. Het werk kwam uit een Japanse privécollectie en was nooit eerder op de markt verkocht.

Het vorige record voor een werk van Jakuchu werd behaald in 2006, toen het Metropolitan Museum of Art een handscroll met de titel Suibokuyu (The pleasure of ink) in Christie’s New York verkocht voor $ 441.600, tegen een schatting van $ 80.000.

“De uitzonderlijke resultaten en wereldwijde deelname aan de verkoop van vandaag tonen de kracht van de markt aan”, zegt Takaaki Murakami, een specialist in Japanse en Koreaanse kunst bij Christie’s.

Het beste Koreaanse kunstwerk dat gisteren op de veiling werd verkocht, was een verguld bronzen staande Boeddha, die $ 162.500 kostte, tegen een lage schatting van $ 30.000. Een andere prent van Hokusai, Mino no Kuni Yoro no taki (De Yoro-waterval in de provincie Mino), die een waterval voorstelt, werd verkocht voor $ 100.000, 10 keer de lage schatting van $ 10.000. Het grootschalige bladgoudscherm Birds and Flowers of Four Seasons (ca. 17e eeuw) van de Japanse kunstenaar Kano Eino werd verkocht voor $ 250.000, tegen een schatting van $ 50.000.

Bron: ArtNews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *