Jubileumjaar Cobra 75!

Exposities museumnieuws

2023 wordt een bijzonder jaar bij het Cobra Museum. We vieren dat 75 jaar geleden op 8 november 1948 de Cobra-beweging werd gesticht. Vrijheid, experiment, spontaniteit, kruisbestuiving en het principe dat in ieder mens een kunstenaar schuilt, zijn de kernwaarden van het manifest dat in Parijs door Nederlandse, Deense en Belgische kunstenaars werd ondertekend.

Start jubileumjaar met drieluik Ontmoet de Denen

Het jubileumjaar van Cobra 75 gaat van start met een drieluik van Deense moderne kunst. De Deense kunstenaars die in 1948 Cobra begonnen, hadden veel invloed op de veel jongere Nederlandse en Belgische Cobra-leden. Centraal staan belangrijke thema’s als seksuele vrijheid, politiek, provocatie, experiment en spontaniteit, die later zo’n grote invloed op Cobra zouden hebben. Voor het eerst buiten Denemarken brengt deze tentoonstelling een groot overzicht van topstukken van zo’n 100 werken van ruim 25 kunstenaars.

Lees verder over de drie tentoonstellingen: 

De tentoonstellingen openen op 27 januari. 

De online kunstgalerie Modern Dutch Art heeft een ruim aanbod van originele CoBrA kunst, bijvoorbeeld deze zeefdruk van de Deense CoBrA kunstenaar Carl-Henning Pedersen:

Carl-Henning Pedersen – Composition with figures (1971)