5,5 miljoen euro voor Van Gogh-portret Aardappeleter ‘Sien’

Veilingnieuws

Een schilderij van Vincent van Gogh is in Londen geveild voor ruim 4,8 miljoen pond, oftewel 5,5 miljoen euro. Het olieverfschilderij is een portret van een vrouw die ook te zien is op Van Goghs befaamde De Aardappeleters uit 1885.

Veilinghuis Christie’s had vooraf ingezet op een opbrengst tussen de 1 en 2 miljoen pond. Er is niet bekendgemaakt wie de nieuwe eigenaar is. Tot nu toe bevond het schilderij zich in een Zwitserse privécollectie.

Het schilderij werd afgehamerd op exact 4 miljoen pond, een bedrag dat met nakomende kosten opliep tot 4.842.000 pond.

Van Gogh schilderde Kop van een vrouw in Nuenen, in 1884 of 1885. Het diende als voorstudie van De Aardappeleters, waarop vijf mensen in een boerensetting aan tafel zitten.

De geportretteerde vrouw is Gordina de Groot, ook wel Sien genoemd. Van Gogh schilderde haar zo vaak dat boze tongen beweerden dat hij weleens de vader kon zijn van een kind van haar. Van Gogh heeft dat altijd ontkend.

De opbrengst van 5,5 miljoen euro is bij lange na geen record voor een schilderij van Van Gogh. Het hoogste bedrag dat ooit op een veiling is betaald voor zijn werk is ongeveer 71,5 miljoen euro. Dat gebeurde in 1990, voor het olieverfschilderij Portrait du dr. Gachet.

Bron: NOS / Christies